2009. augusztus 12., szerda

... a barackról

A nyári melegben még inkább fontos, hogy egészséges ételeket együnk. Szervezetünknek megterhelő a folyamatos magas hőmérséklet; törekedjünk arra, hogy könnyű, nem túl zsíros és fűszeres élelmiszerek kerüljenek asztalunkra. És persze ne feledkezzünk meg a folyamatos folyadék-utánpótlásról sem!
Az őszibarack az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs, lédús és zamatos. A legfinomabb nyári szomjoltó. Remek tisztító hatású, kitűnő táplálék, de sose fogyasszuk zölden! Bársonyos héját fogyasztás előtt célszerű lehúzni. Magas víztartalma miatt általában sokat kívánunk enni belőle, de ez nem tanácsos. Korai fajtái általában tápértékben szegényebbek. A magját is érdemes kis mennyiségben megenni, hiszen emésztést elősegítő hatása van.
Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin tartalmának köszönheti. Csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak. Rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti, megakadályozza a székrekedést, ami nyaraláskor segíthet. A pektin egyébként a koleszterinszint beállításában is segít. A nyári forróságban, különösen a szívbetegeknek napi 2-3 barack sokat segíthet. A benne lévő kálium és nátrium ugyanis 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére.

Forrás : www.magyarszo.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése