2009. augusztus 12., szerda

... a málnáról

A málna nemcsak finom, zamatos gyümölcs és ital, de egyes esetekben akár gyógyírt is nyújthat. Nem csoda, ha régen a gyógyító növények közt tartották számon…
A málnát már az ókorban gyógynövénynek tartották. A legenda szerint eredetileg csak Kréta szigetén, Ida hegyén volt megtalálható, latin neve, „rubus idaeus” is innen ered…
A középkorban elsősorban kolostorokban termesztették és válogatták. Csak ezután terjedt el az északi féltekén. Több fajtája is van. Nálunk a piros honos, ami a hegyvidéken és a kiskertekben egyaránt megtalálható.
Nyáron és ősszel
A termés idejét illetően alapvetően két fajtáját különböztetjük meg: a nyári és az őszi málnát. Az őszi évente többször terem, és a szüret után visszavágják a hajtásait, hogy ismét teremjen. A nyári változatot júniusban vagy augusztus elején szedik.
* A nyári málnát hosszú drótkeretek mentén futtatják. Méterenként tíz vessző keletkezik, amit azután a dróthoz kötöznek. Miután a gyümölcs megérik, a gyökerekből új vesszők hajtanak ki.
* Az őszi málnát novemberben a talajhoz közel elmetszik. Tavasszal új vesszőket hajt, de ezek csak ősszel hoznak gyümölcsöt.
Élettani hatásai
Bogyós gyümölcseink, így a málna is, különleges hatásúak, mert sok ásványi anyagot és C-vitamint tartalmaznak. Ezen túl cserzőanyagok, flavonoidok, gyümölcssavak, aromaanyagok találhatók benne. Gyakran nyersen fogyasztják, ritkábban lekvárt, zselét, befőttet vagy szörpöt készítenek belőle.
A leszedett málna már nem érik tovább. Hajtáscsúcshoz közeli, aromában igen gazdag leveleiből ízletes, gyógyhatású teát lehet főzni, mely cukorbetegség, vese és hólyagbántalmak ellenszere. Izzasztó hatása is van, ezenkívül számos teakeverék alkotórésze. További érdeme, hogy meghűléses betegségeket is gyógyít.
A málnát és a levelét már az amerikai őslakosok is gyógynövényként alkalmazták, például ízületi, hasi és szemfájdalomra. A benne található anthocyanin és ellagsav leköti a szabad gyököket. Tisztítja a vért, csökkenti a magas vérnyomást.
Mivel összehúzó hatású szer, a növényi drogot gargarizálásra, szájüreg és toroknyálkahártya-gyulladások kezelésére is alkalmazzák. Enyhe hasmenés esetén kiváló hasfogó.
Kismamák, figyelem!
A málnalevéltea jó hatással van a magzat egészséges fejlődésére, enyhíti a terhességet kísérő reggeli rosszulléteket, és megkönnyíti a szülést, mert a terhesség utolsó heteiben ellazítja a kismedence tájékának izomzatát, ami így a szüléskor tágulékonyabb lesz. A terhesség első hét hónapjában naponta 1 csészényit, a szülés előtti hetekben pedig 2 csészényit ajánlatos fogyasztani belőle.
A 2,5 deci tea elkészítéséhez 1 evőkanálnyi szárított málnalevél kell, amit 35-40 percig tanácsos forralni, majd ezt követően szűrjük le! Amint hűl egy kicsit, azonnal fogyasztható. (Ideál – Reforméletmód magazin)
Gyógyító málna
A málna termése és a leveléből készült tea a következő bajok esetén segíthet:
* cukorbetegség
* hólyag és vesegyulladás
* nátha
* ízületi panaszok
* alhasi fájdalmak
* hasmenés
* érbetegségek
Készítsünk málnaszörpöt!
Hozzávalók: 2,5 kg érett málna, 1 kg kristálycukor – ezt esetleg helyettesíthetjük édesítőszerrel is –, kevés szalicil.
Elkészítése: A megmosott málnát tegyük üvegtálba, majd adjuk hozzá az édesítőszert! Alaposan keverjük össze, ezt követően hagyjuk állni úgy 2-5 órán át! Ez idő alatt a málna levet ereszt. Érdemes leszűrni, majd átpasszírozni. Ezt követően töltsük üvegekbe! A már üvegben lévő szörp tetejére késhegynyi szalicilt tegyünk, és légmentesen zárjuk le!
Tipp: a szörpöt a későbbiekben felhasználhatjuk különböző édességek – sütemények, fagylaltok, gyümölcsturmixok, szörbet stb. – elkészítéséhez is!


Forrás: www.magyarszo.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése