2009. szeptember 24., csütörtök

... az almaecetről

Az almaecetes ivókúra nem mai találmány. Már réges-rég felfedezték, milyen jótékony hatással van a szervezetre – testre és lélekre egyaránt.
A népi gyógyászatban többféle bajra régóta eredményesen használják, mivel az almaecet a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemeket, aminosavakat, B-vitaminokat tartalmaz. Baktériumölő, fertőtlenítő hatású.

• Gyorsítja az anyagcserét: serkenti az emésztést, támogatja a szervezet zsírbontó folyamatait, csökkenti az éhségérzetet. Csökkentett táplálékbevitel és több mozgás mellett ideális kiegészítője a fogyókúrának.
• Csökkenti az idő előtti öregedési tüneteket (az anyagcserére gyakorolt jótékony hatásával).
• Csillapítja az enyhébb égési sérülések, rovarcsípések okozta fájdalmat.
• Hatásosan kezelhető vele az ízületi gyulladás.
• Enyhíti a torokfájást és csillapítja a köhögést.
• Külsőleg alkalmazva elhalványítja a különböző bőrfoltokat.
• Enyhíthető, sőt megszüntethető vele a korpásodás.
• Csökkenti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét, segít megelőzni az érelmeszesedést (a jobb vérkeringési viszonyoknak köszönhetően nő a koncentrálóképesség és a vitalitás, javul a végtagok keringése).
• Szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében.
• Tisztítja a szervezetet, gátolja a mérgező vegyületek kialakulását a bélben.
• Rendszeres alkalmazása mellett csökken a reumás betegségek és a köszvény kialakulásának valószínűsége.

FOGYÓKÚRÁNÁL

Reggelente, de akár minden étkezés után is olyan kiváló wellnessital nyerhető belőle, mely zsírlebontó hatása révén nagy segítség a kilók elleni küzdelemben.
Igyon meg minden étkezés közben 1 pohár vizet 2 teáskanál almaecettel ízesítve. Ha eléri az ideális súlyát, akkor is ajánlott reggelente továbbra is almaecetes vizet inni. Nemcsak az emésztést segíti, hanem jó közérzetet is biztosít. (Ha túl savanyúnak találja, cukor helyett használjon édesítőszert!)

MÉREGTELENÍTŐ KÚRA

Böjtöljön két napon keresztül, vagyis csak folyadékot fogyasszon! Igyon vizet, gyenge gyümölcs- vagy gyógyteát és zöldséglét! Emellett igyon naponta háromszor almaecetes-mézes vizet! A böjtölés után szép lassan, fokozatosan térjen vissza a szilárd ételekhez!
Hatása: tisztítja a szervezetet, megakadályozza, hogy a böjtölés alatt ásványianyag-, mindenekelőtt káliumhiány alakuljon ki. Az almaecet hatékonyan segíti a kiválasztó szervek (bél, tüdő, bőr, vese) munkáját, amikor eltávolítják a mérgező salakanyagokat a szervezetből.

A MINDENNAPOKBAN

Az almaecet leginkább saláták és mártások ízesítéséhez, pácokhoz ajánlatos. A gyümölcsök közül az almához, avokádóhoz, birsalmához, eperhez, dinnyéhez, málnához, ribiszkéhez, szederhez, szilvához, szőlőhöz; a zöldségek közül a céklához, a sárgarépához, a lilahagymához, a fejessalátához, káposztához, kukoricához, paradicsomhoz, tökhöz, sütőtökhöz; a húsok közül a fehér húsú halakhoz és szárnyasokhoz, valamint a májhoz illik leginkább.

Almaecet készítése házilag

Egy ötliteres uborkás üvegbe belerakunk 1 kg szeletekre vágott almát (hullott alma, almahéj is lehet), 2 deci mézet, néhány szál kaprot, esetleg kevés tárkonyt és csombort, majd felöntjük annyi langyos vízzel, hogy az üvegben még tenyérnyi üres rész maradjon. Vászonruhával lekötjük, és az üveget meleg helyre állítjuk. Néhány nap múlva forrni kezd, majd a tetején előbb vékony, majd mindjobban vastagodó bőrszerű hártya képződik (ez az ecetágy).
Az üveget ekkor tegyük hűvösebb, sötét helyre, és 6-8 hét múlva már kis műanyag csővel leszívhatunk róla ecetet. Minél tovább hagyjuk állni, annál erősebb lesz az ecet. Ha az ecetet már mind leöntöttük róla, az ecetágyra tegyünk ismét kevés szeletelt almát, almahéjat, mézet és öntsük fel langyos vízzel, így állandóan lesz ízes almaecetünk.

Ecet helyett kapszula

Aki nem szereti a savanykás ízt, fogyaszthatja az almaecetet por formájában. Naponta elegendő egy kapszula, hogy az áldásos hatását kifejtse. (A port a kapszulából kiöntve folyadékba vagy joghurtba keverve is el lehet fogyasztani.)

Régimódi tojássampon

Magas fehérjetartalmú haj- és fejbőrápoló, puhává és kezelhetővé teszi a száraz hajat.
Hozzávalók: 2 tojás, 3 ek. almaecet (vagy fél citrom kifacsart leve).
A két tojást verjük habosra, és masszírozzuk a fejbőrbe. Pár percig hagyjuk fent, majd öblítsük le meleg vízzel. Utoljára ecetes vízzel öblítsük le a hajat; sötét hajúak almaecettel keverjék el az öblítővizet, szőkék pedig citromlével.

Forrás : www.magyarszo.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése