2010. március 2., kedd

... a masszázsról

A masszázsok két nagy vonulata, az ázsiai és az európai stílus alapvetően más és más filozófiájú, ám vannak találkozási pontjaik…
Minden olyan masszázskezelés, mely eltér a svédmasszázs szabályaitól, és az egészségügyi pénztár nem finanszírozza, alternatívnak minősül, ám vannak kivételek.
Gyógymasszázs Orvosi utasításra végzett, gyógyító célzattal alkalmazott kezelés, melyet általában összekapcsolnak más gyógyeljárással, különféle fizikoterápiás kezeléssel, valamint gyógytornával. Ebbe a kategóriába sorolható a szegment-, kötőszöveti és a csonthártyamasszázs.
Szegmentmasszázs Megfigyelték, hogy a belső szervek megbetegedésekor meghatározott bőrfelületen érzékenység mutatkozik. Ennek oka, hogy a bőr, az izmok, ízületek, csontok, erek és a belső szervek azonos gerincvelői szegmentumból nyerik idegi ellátottságukat és funkcionális kölcsönhatásban állnak egymással. A kezelés lényege, hogy a belülről kifelé irányuló hatást megfordítható, és a bőrön, kötőszöveten, izmon keresztül terápiás céllal hatni lehet a különböző szervekre, szervrendszerekre.
Kötőszöveti masszázs A kötőszövet szerepe többrétű. Részt vesz a szervek táplálásában, raktározásban, védelmet nyújt a különféle mechanikai és fizikai ártalmakkal szemben. Elizabeth Dicke német gyógytornásznő alsó végtagi érszűkületben szenvedett. A melléktünetként jelentkező derékfájdalmait a keresztcsont felett végzett húzó fogásokkal igyekezett enyhíteni, amikor alsó végtagjaiban bizsergést, átmelegedést érzett. Ezt a kezelést többször megismételte, így elkerülte a lábműtétet. 1929-ben tapasztalatai alapján kidolgozta és bevezette a kötőszöveti masszázst, mint új kezelési módot.
Csonthártyamasszázs Csak az orvos végezheti, illetve orvosi ellenőrzés mellett az általa betanított masszőr. Távoli reflexek befolyásolása az alapja ennek a gyógyhatású masszázsnak is. A csonthártya idegekkel bőségesen ellátott terület, nyomásával az idegvégződései ingerületbe kerülnek és ennek kapcsán helyi, s részben pedig reflexes úton távol eső szervekben változások jönnek létre. A távoli reflexhatások befolyással vannak a szervek vérellátására, tónusára és a belek perisztaltikus mozgására.
Nyirokelvezetéses masszázs A nyirok szállítja el a szövetekből az anyagcsere végtermékeit, amelyek részben túl nagyok ahhoz, hogy a vérkeringésbe visszatérjenek. Ez a masszázstípus alkalmas kezelés műtétek után kialakuló nyirokduzzanatokban (pl. emlőamputáció utáni duzzadt kar), balesetekben (vérömleny, csonttörés), trombózis után kialakult, valamint gyulladásos eredetű duzzanatokban, a központi idegrendszer, a belső szervek funkcionális zavaraiban, menstruációs fájdalmaknál.
Sportmasszázs Sport területén alkalmazott frissítő, bemelegítő, lazító, regeneráló masszázs. Hatékony a mozgékonyság növelésére, izmok fellazítására, izomduzzanatok enyhítésére, fájdalomcsillapításra, valamint a sérülések gyógyulása utáni rehabilitációnál, a teljes mozgáskészség visszaállítására. Fokozza a teljesítményt és nyugtatóan hat a sportolóra. A testmozgás előtti masszázs csúcsformában tartja az izmok rugalmasságát, csökkenti a merevséget és növeli a terhelhetőséget. A testedzés után pedig feloldja az izomfeszülést, és a tejsav eltávolításával megkíméli a sportolót az izomláztól.
Aromaterápiás masszázs Az utóbbi évtizedben egyike lett azoknak az alternatív kezelésmódoknak, melyeknek a népszerűsége a világ számos országában fokozódik. Ennek oka részben abban keresendő, hogy sokan szenvednek tartós stresszhatással összefüggésbe hozható betegségben, melyeknek kezelésében az aromaterápia jó eredménnyel alkalmazható a relaxációt elősegítő és stresszt oldó hatásainak köszönhetően.

Forrás: csaladilap.hu 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése