2010. március 21., vasárnap

... a spenótról


A paraj évszázadokkal ezelőtt fontos szerepet kapott a népi gyógyászatban. Ajánlották többek között mind magas, mind alacsony vérnyomás, vérszegénység és székrekedés ellen, illetve várandósoknak is. Kisbabáknak heti egyszer ajánljuk - csirkehússal, - májjal, később pedig habarva is.
Legismertebb neve a paraj és a spenót, de hívják spenátnak, spinátnak, spinácnak és barátparéjnak is. A libatopfélék családjába tartozó, egyéves, lágyszárú, többnyire kétlaki növény latin neve Spinacia oleracea. Téli és nyári parajt is termesztünk, szezonja ezért hosszú - s amikor épp nem jutunk friss áruhoz, az élelmiszerüzletekben bármikor hozzáférhetünk levelesen vagy pépesítve lefagyasztott változatához!

 A perzsa fű térhódítása
Gyógyító hatás szempontjából az egyik legértékesebb zöldségfélénk. Perzsa fű néven már a VIII–IX. században ismert volt a Közel-Keleten. Onnan vitték az arabok Spanyolországba. Angliában a XVI. században még újdonságként emlegetik. Hazánkba a törökök hozták a XVI–XVII. században. A legkorábbi friss zöldség, és az egyik legrégebben termesztett zöldségnövényünk. Könnyen emészthető, nagy tápértékű. Jellegzetes ízét nem mindenki szereti. (Rengeteg receptet találsz válogatásunkban.)
Gyógyhatása
Mivel sok fehérjét, vitamint (A, B, C, K) és ásványi anyagot (főként magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat) tartalmaz, kiemelkedően gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban és folsavban, ezért csecsemőknek, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt javasolt táplálék. 

Ajánljuk nyersen, salátában fogyasztva, mert úgy sokkal több hasznos alkotóelem marad a zöldségben. Nyersen meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést, főzéskor ez az ellenkezőjére fordulhat. Főzéskor a rendkívül hőérzékeny folsav is megsemmisül, pedig a folsav nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, az aminosav-szintézishez, a magzati fejlődéshez és még számos élettani működésünkhöz. Várandósság idején fokozott spenótfogyasztást ajánlunk!
Magas karotinoid- és klorofill-tartalma miatt ajánlható rákos megbetegedések megelőzésére. Nyersen a bélműködést serkentő és vastagbéltisztító hatású, a benne lévő kálium vérnyomásszabályzó. Antioxidáns összetevői védenek a szív- és keringési rendellenességektől. Spenótfogyasztással csökkenthető a vércukorszint, erősíthető az immunrendszer, a látás, és frissen tartható az időskori emlékezet. Alacsony energiatartalmának köszönhetően fogyókúrás étrendben is tökéletes helye van.

Hogyan tároljuk?
Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a paraj levelei ropogósak legyenek! A kiválogatott, egészséges leveleket nedves ruhába csavarva a hűtőszekrényben 12 óra hosszat tárolhatjuk. Ha nem tudjuk azonnal felhasználni, akkor feldolgozva tegyük a mélyhűtőbe, vagy gyorsfagyasztott terméket vásároljunk. A paraj nitrátot tartalmaz, ezért a szárakat szedjük le, és mindig frissen használjuk fel, ne hagyjuk megfonnyadni!
Forrás: www.astronet.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése