2010. június 16., szerda

... az egészséges barnulásról

 Bárki bármit mond a barna bőrt mindenki szépnek, kívánatosnak és sokkal egészségesebbnek látja. De milyen aranyszabályokat kell szem előtt tartani a vágyott szín eléréséhez?

Valljuk be őszintén, hogy mindannyian gyönyörű egyenletes és ragyogó barna bőrre vágyunk, azonban nem mindegy, hogy ezt hogyan, milyen módon érjük el. Így tavasszal, mikor ez még fontosabb kérdés, nem árt alaposan áttekinteni a lehetőségeket.
Nem árt az óvatosság

Nem árt az óvatosság

Ma már állandóan mindenhol azt halljuk, hogy a napozás mennyire káros, hogy mikor ne napozzunk, és legyünk nagyon óvatosak. A napfénnyel az egészségünkre káros sugarak is eljutnak a Földre, melyek közvetlenül érnek bennünket. „A napfény UVA és UVB tartománya is káros a bőr számára, a mennyiség, amely már kárt okoz, egyénenként különböző, az adott bőrtípus határozza meg. A magyar lakosság nagy része a 2-es bőrtípushoz tartozik, mely barnulás előtt általában leég, ezért számukra nem ajánlott a napozás” – mondta dr. Svajda Bernadett bőrgyógyász szakorvos. Ezek a káros sugarak főleg bőrünkre jelentenek veszélyt. Elősegítik a bőrrák képződését, és a csúnya korai öregedést is. „Az UV-fény a bőr melanin termelését stimulálja, ez vezet a szemmel látható, optimális esetben egységes barna színhez, de az UV-fény sajnos a szeplők, pigment foltok, anyajegyek képződését is fokozza” – mondta a doktornő.

Ha mégis napozásra adná valaki a fejét, vagy csak szeretné óvni bőrét a nyári napon, fontos, hogy betartson néhány szabályt. Először is mindenképpen használjon valamilyen naptejet, ha lehet minél magasabb faktorút, és fényvédő fakorral rendelkező ajakbalzsamot is. Ezek a készítmények amellett, hogy védenek a káros sugaraktól, ápolják is a bőrt, nem engedik kiszáradni. Persze ez azért nem azt jelenti, hogy a végtelenségig ücsöröghetünk a tűző napon. Válasszunk arcra simuló napszemüveget, ami mindenképpen UVA- és UVB-sugárzás elleni védelemmel ellátott kell, hogy legyen, különben ahelyett, hogy védené szemünket az erős sugárzástól, még inkább károsíthatja is. Ha lehetséges kerülni kell a napon tartózkodást délelőtt tíz és délután három óra között, mert ebben az időben a legerősebb és egyben a legkárosabb a sugárzás.

Ma már nagyon sokféle és jó minőségű arc- és testápoló-készítményt lehet kapni, melyekben fényvédő is található. Ezek nélkülözhetetlenek a nyári mindennapokban, hiszen a mindennapi tevékenységeinket nehezen tudjuk a naphoz igazítani, így ezekkel is biztosíthatunk egy bizonyos védelmet bőrünknek.

Krémekkel a barnaságért

Ma már a napozáson kívül sokféle módon szerezhetünk szép barna színt. Némelyeknek szintén vannak veszélyei. Hogy szép és egészséges barna bőrünk legyen, amiben jól érezzük magunkat, fontos, hogy a saját igényeinknek megfelelően válasszuk meg a barnulás módját. Bemutatunk néhány módszert a bőrgyógyász segítségével, hogy könnyebb legyen a választás.
Az önbarnítók ma már nagyon népszerűek. Míg régebben csak néhányat találhattunk a boltokban nagyon drágán, ma már rengeteg félét találhatunk. Lehet krém, spray vagy zselé, bár sokak szerint a krém a legkönnyebben kezelhető formája, és akár többféle árnyalatból is választhatunk. Ezek a készítmények a bőr legfelső rétegét színezik meg, folyamatosan, néhány óra alatt kialakítva a kívánt színt. Körülbelül két-három óra, amíg a bőr bebarnul a krém hatására, de még később is sötétedhet a színe. Ahhoz, hogy a megfelelő hatást érjük el, fontos a teljes test előkezelése. Mielőtt önbarnítót kennénk magunkra, jó, ha az egész testet leradírozzuk. Kis adagokban kell a bőrre felvinni, vízszintesen és függőlegesen is alaposan el kell kenni. Ha befejeztük a krémezést, mossunk kezet, hogy ne száradjon rá kézfejünkre és a körmünkre, majd alapozós szivaccsal kenjük újra, ahol kell. Körülbelül 15-20 percre van szükség a felszívódásához, bár minél folyékonyabb a készítmény állaga, annál hosszabb lesz ez az idő. A krém felvitele után másfél-két órát jó, ha nem érintkezünk vízzel.

Az önbarnítóknak egy nagyon praktikus változata a barnító kendő, amit bármikor magaddal vihetsz, a legkisebb táskában is elfér. Persze ezzel sem azonnal alakul ki a barnaság. Ugyan csak egy zsebkendő méretű kendőről van szó, hatása pont olyan, mint a nagy flakonban kapható más készítményeké. Ha a kendővel végigtörölted a bőrt, egy kis időt várni kell, míg beszívódik. Hatása úgy öt napig tart, de bármikor megismételhető a használata, ha a szín nem érte el a kívánt árnyalatot.

Hasonló és nagyon népszerű termékek a barnítós ápolókrémek. Ezek lehetnek arc- vagy testápolók, melyekben egy kevés önbarnítót tesznek, persze ilyet már régen is sokan készítettek házilag. Ezek a speciális krémek különböző színárnyalatokban kaphatók, így mindenki megtalálhatja a bőréhez legjobban megfelelőt, külön választhatunk az arcunkat és a testünkre is. Ezeknél a készítményeknél a krémezést jó naponta megismételni, mert a barnaság csak napokkal később alakul ki.

A bőrgyógyász szemével:

„Bár az önbarnítók nem károsak az egészségre, azért arra vigyázni kell, hogy nem tartalmaznak fényvédőt, ellentétben sok barnítós testápolóval.”

Barnulás kabinban

Hatása nagyban hasonlít az önbarnító krémekhez, mert ez is a bőr felső rétegeiben fejti ki hatását, ahol a pigmentekkel lép reakcióba, így alakul ki a barnaság. A kabin és a spray között mindössze annyi a különbség, hogy míg a spray esetében egy speciális kézi szerkezet segítségével permetezik be a bőrt, a kabinban több fúvókából kerül a bőrre a különleges barnító folyadék. Ennek a nagyon könnyű és friss barnítónak az alapanyaga a DHA, vagyis dihidroxiaceton, ami egy cukorszármazék. Ez egy teljesen természetes víz alapú anyag, amit gyakran dúsítanak vitaminokkal és aloe verával, hogy még inkább segítse a bőr szépségének és egészségének megőrzését.

Ezeknél a módszereknél is fontos a bőr előkészítése. Sok helyen kaphatunk ehhez speciális bőrradírokat, amik fokozhatják a hatást. A barnítás után nyolc órán át nem szabad vízzel érintkezni. A barnaság általában egy hétig tart, de gyakrabban is ismételhető.

A bőrgyógyász szemével:

„A barnító kabinokat és testápolókat, ha bőrbarát testápolót tartalmaz, akkor kifejezetten előnyösnek tartom, hiszen ezzel még az ekcémát is lehet kezelni. A barnító krémek használata biztonságos, nem jelent UV-fény expozíciót, hacsak nem allergiás az illető a krém összetevőire. Minden krém okozhat sajnos allergiát, mely előre nem megjósolható, allergiateszt végezhető, ezáltal kiküszöbölhető a későbbi allergiás reakció. Érdemes kis területen kipróbálni a terméket, és ha három nap után nem okoz bőrpírt vagy viszketést, használata nem ellenjavallt. A kabinban a permet használatával egységesebb szín érhető el mint a krémeknél, és kevésbé macerás is mint az otthoni krémezés.”

Tabletták, kapszulák

Ha jobban körülnézünk, már szinte mindenre, ami az ember eszébe jut találhatunk valamilyen kapszulás vagy tablettás készítményt is, nincs ez másképp a napozással sem. Ezek az igazán furcsa termékek a leírások szerint jó megoldást jelenthetnek, ha valaki sokáig szeretne barna maradni. A szövetek károsítása nélkül belülről barnítanak. Béta-karotint tartalmaznak, ami a barnulásért is felelős, valamint fokozza a bőr védekezőképességét. Amellett, hogy hatására a bőr maga is halványan bebarnul, segít hosszabban megőrizni a már meglévő napozással vagy szoláriumozással kialakult színt.

Kúraszerűen kell alkalmazni, hogy állandó enyhe barnás színt eredményezzen.

De legyünk óvatosak, hiszen ezek a szerek természetesen nem tartalmaznak fényvédőt, így erről nekünk kell mindenképpen gondoskodnunk, ha napra megyünk.

A bőrgyógyász szemével:

„A barnító kapszulák összetétele nem tisztázott. Általában tartalmaz A-vitamint, mely fényérzékenyít. Személyes véleményem, hogy ez természetesen nem olyan káros mint a túlzásba vitt UV-fény ártalom, de azt javaslom mindenki tájékozódjon használat előtt a készítmény összetételéről és biztonságosságáról.”

Forrás: csaladilap.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése