2010. június 3., csütörtök

... a pitypangról


A gyermekláncfű, más néven pitypang egész Európában általánosan elterjedt, réteken, nedvesebb mezőkön, árokpartokon nálunk is mindenütt megtalálható. A 17. századtól szerepel a zöldségnövények között, a népi gyógyászatban pedig már az ókorban is használták.
A fészkesvirágzatúak családjába tartozik, mindenhol megélő, elterjedt évelő növény, mely kora tavasztól késő őszig folyamatosan virágzik. Üde zöld levelei jellegzetesen fogazottak. Kivételes alkalmazkodóképességű növény, bárhová is repíti "ejtőernyős" magjait a szél, kihajt. Az egész növényt behálózzák a tejedények és a tejcsövek. Sérülés hatására minden részéből keserű, sárgásfehér tejnedv csurog ki, melyben viaszszerű anyagokon kívül kaucsuk is található. Keserűanyaga többek között a salátában is előforduló lactucopikrin és lactucin. Hatóanyagtartalma a virágzás idején a legnagyobb.

 

Pimpáré-saláta, kikirics-főzelék
A népnyelv több mint 500 különböző néven ismeri, például: kácsavirág, kikirics, barátfej, bimbófű, buborékfű, láncfű, pimpáré, zsibavirág. Tavasszal a kankalinnal, csalánnal együtt a legelső gyógynövények egyike, amelyekkel megkezdhetjük a szervezet méregtelenítését. Nemcsak nagy (4-5%) káliumtartalmú levele, hanem feldarabolt gyökere is kiváló főzelékalapanyag. Levelét salátának is fogyaszthatjuk (a pitypang nemesített változatát nevezzük ruccolának!), megpörkölt gyökere pedig feketekávé-pótló.
Sokrétű gyógyhatás
A pitypang levelét és gyökerét ma is használják a népi gyógyászatban. Tavasszal, és az őszi másodvirágzás idején gyűjtik.  A növény szeszkviterpén lakton keserűanyagokat, flavonoidokat, cseranyagot, szterolokat, káliumsókat, karotinoidokat, inulint tartalmaz.
Gyomor- és bélbetegségek esetén étvágyjavító és emésztést elősegítő hatása van, emellett gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Emésztési zavarok miatt kialakult ekcémák és sömörök ellen is hatásos. Magas kálium- és savanyú triterpénszaponin-tartalma miatt pedig jó vizelethajtó.

Több vértisztító, étvágyjavító és vizelethajtó teakeverék állandó komponense, emellett máj- és epebetegségeknél is használják.
Reumás panaszok, fájó ízületek esetén ajánlott a gyermekláncfűvel történő borogatás. A gyermekláncfű levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása: sok A-vitamint tartalmaz, valamint D-vitamint, C-vitamint, különféle B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt.

Figyeljünk oda azonban arra, hogy a gyermekláncfűben található tejnedv nagy mennyiségben mérgezési tüneteket okozhat. Alkalmazása ellenjavallt epevezeték-elzáródás, gyomor- és nyombélfekély esetén, epekő gyógyítására pedig csak orvosi felügyelet mellett használjuk. Ügyelni kell arra is, hogy a szeszkviterpén-tartalom egyesekből allergiás bőrreakciót vált ki.
Hogyan használjuk?
A pitypanghoz általában élő növényként juthatunk hozzá a boltokban. Figyeljünk a levelek hibátlanságára, illetve arra, hogy még bőven virágzás előtti növényt válasszunk, mert virágzás után a levelek megkeserednek!
Amennyiben cserepes növény vásároltunk, tartsuk fényes helyen és naponta öntözzük! Ha vágott formában vásároltuk meg, akkor tároljuk hűtőben, lezárt, lefóliázott edényben. Utóbbi esetben amilyen gyorsan csak lehet, használjuk fel a leveleket.

Tea: 3 dl vízben forraljunk fel 2 teáskanálnyi gyermekláncfüvet, 1 percen át főzzünk, majd 15 perc elteltével szűrjük le. Kúraszerűen 6 héten át napi 2 csészével fogyasszunk belőle.

Borogatás: 3 evőkanálnyi gyermekláncfűgyökeret tegyünk fél liter vízbe, forraljuk fel, és főzzük 5 percig, majd készítsünk belőle pépet, kenjük rá egy kendőre és helyezzük a fájó ízületre.

Szirup: 2-3 dl vízben főzzünk meg 2-2 evőkanál gyermekláncfűgyökeret és -levelet. A felforralástól számítva 1 percig főzzük, majd szűrjük le. A főzethez adjunk 120-150 g cukrot, így sziruposan besűrűsödik.
Pitypangos finomságok
Pitypangméz
Hozzávalók: két marék pitypang, 1 l víz, 1 kg cukor, 2 karika citrom.
Elkészítés: két nagy marék pitypangvirágot 1 l vízben főzünk, amikor a víz bugyogni kezd, levesszük a tűzhelyről, és másnapig állni hagyjuk. Leszűrjük a főzetet, és jól kinyomkodjuk. Az 1 liternyi léhez hozzáadjuk a cukrot, a citromkarikát, és fedő nélkül, közepes hőmérsékleten felfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne forrjon, és ne legyen nagyon sűrű, mert akkor kikristályosodik! Nagyom finom és egészséges mézet kapunk. Ha kihűlt üvegekbe töltjük, tehetünk bele.
Pitypangsaláta
Hozzávalók: 25 dkg pitypanglevél, 20 dkg márványsajt, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vajban pirított kenyér, 2 evőkanál tejszín, 2 héjában főtt burgonya, 1 gerezd fokhagyma, ecet, só, bors.
Elkészítés: Egy nagy tálban összekeverjük a tejszínt, ecetet, a szétdörzsölt fokhagymát. Hozzákeverjük a megtisztított pitypangot, az apró kockára vágott főtt burgonyát és az ugyancsak apróra vágott sajtot. A szalonnát előzőleg 5 percig vízben kell forralni és utána szárazra törölni. Tálalás előtt serpenyőben megpirítjuk a füstölt szalonnát és az apróra vágott kenyeret, majd mindkettőt a salátába keverjük.
Forrás: www.astronet.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése