2010. július 7., szerda

Élelmiszerek 30 fokos melegben

A nyár jó lehetőségeket kínál a könnyű, egészséges táplálkozáshoz, hiszen a friss zöldségek, gyümölcsök változatosságával kényeztet. A meleget, friss tápanyagokat azonban nemcsak mi, hanem a baktériumok is kedvelik, így gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések, gyomorrontások, bélfertőzések. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat arra vonatkozóan hol vásároljunk, hol ne, hogyan tároljuk az élelmiszert, milyen főzési szabályokat tartsunk be.

Megbízható helyen vásároljunk!

Az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyen, üzletben, piacon szerezzük be. Soha ne vásároljunk ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól (piacokon) húskészítményeket, tejterméket, de még zöldséget és édességet se. Inkább üzletbe menjünk, de figyeljünk arra, milyen a tisztasága, az árutárolás rendje, az eladók ruházata, sőt bőrük egészségi állapota is. Aki tele van csúnya kiütésekkel, attól ne vásároljunk. Ha nincs minden rendben, inkább forduljunk ki az üzletből. Ilyen helyen az alkalmazottak az élelmiszerekre sem fordítanak kellő figyelmet.

A szabályos csomagoláson fel van tüntetve a termék neve, gyártója, vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele, tömege (súlya) és a tároláshoz javasolt körülmények. Vásárláskor mindig figyeljünk a termékek minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejére, a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk. Hűtendő terméket csak akkor vegyünk, ha azt tényleg hűtőtérben tárolják. Mélyhűtött termékek csomagolását is figyeljük, ha belül zúzmarás, a termék tömbbé fagyott benne, inkább ne vegyük meg. A húsok frissességét a gyakorlott háziasszony is meg tudja ítélni szaga, színe, felülete alapján. Mindig a hűtendő terméket vegyük meg legutoljára, és mielőbb vigyük haza. Vigyünk magunkkal több zacskót, szatyrot, hogy a különböző termékek (zöldségek, nyers húsok, kész termékek) ne szennyezhessék egymást.

Otthoni tárolás

A hazavitt termékek mielőbb kerüljenek a megfelelő tárolóhelyre. Hűtendő termékeket hűtőszekrénybe, hűtést nem igénylőket kamraszekrénybe, kamrába, jól szellőző, hűvös helyre kell tenni. A hűtőszekrény hőfokát ellenőrizzük. Akkor hatásos a hűtés, ha a húsokat, tejet 5 Celsius-fok alatt tudjuk tárolni, a zöldségek, gyümölcsök számára ennél magasabb (10–15 Celsius-fok) előnyösebb. A nyers darált húst még aznap készítsük el, minél tovább tároljuk, annál veszélyesebb lehet. A termékeket úgy tegyük hűtőbe (dobozban, vagy más csomagolásban), hogy egymást ne szennyezhessék. A tojást is elkülönítve tegyük be, de nem kell és nem is javasolt előre megmosni, ha szükséges, inkább felhasználás előtt mossuk meg. A tojás frissességét otthon is ellenőrizhetjük vízbemerítéssel. A friss tojás lesüllyed, az állott tojás fent lebeg a víz felszínén. Ezeket egyenként törjük fel és ellenőrizzük. Ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, ne használjuk fel, hanem azonnal dobjuk el.

Sütés-főzés

Nyáron fokozottan törekedni kell a higiénés konyhai alapszabályok betartására.

A nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve készítsük elő (mossuk, daraboljuk). A nyers húson bármikor előfordulhat egészségre ártalmas baktérium, akár szalmonella is. A nyers hús szeleteléséhez tartsunk külön vágódeszkát és kést. A nyers hússal érintkezett eszközöket (vágódeszkát, kést) azonnal mossuk el meleg, mosószeres vízben.

Tarsuk szem előtt, hogy a legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból – edénnyel, eszközzel, kézzel – a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák!

A zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossuk meg. Javasolt két percig tiszta vízben áztatni, aztán szűrőedényben erős vízsugárral átmosni, ugyanis rovarok, földes szennyeződés, növényvédőszer-maradék lehet rajta. Fontos, hogy tiszta konyhában, tiszta eszközökkel dolgozzunk. Az ételkészítés egyes fázisai között (főleg a nyersanyagok előkészítése után, a tiszta műveletek előtt) mossunk mi magunk is kezet, mégpedig alaposan!

Az ételeket, főleg ha húst, tojást tartalmaznak, jól süssük/főzzük át! A sütés-főzés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.

A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le, mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt forrósítsuk át újra az ételt, nem elég csak megmelegíteni. Az ételmaradékban a baktériumok már felszaporodhattak, de ismételjük, az alapos átsütés-főzés (átforralás) elpusztítja azokat!

Ha a fenti tanácsokat betartjuk, nem lesz okunk aggodalomra!

Forrás: www.magyarszo.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése