2011. október 16., vasárnap

Tíz indok a napi almafogyasztásra

Az alábbiakban a rendszeres almafogyasztás kivételes egészségügyi előnyeit vesszük sorra, és azt is vizsgáljuk, hogyan lehet ezeket a pozitív hatásokat maximálisan kihasználni.


„Naponta egy alma az orvost távol tartja” – szól az egyik legelső táplálkozási tanács, amelyet az emberek többsége gyermekkorában hall. Lássuk, milyen egészségügyi előnyöket rejt ez az igazi magyar gyümölcs.
  • Az alma tele van oldható rosttal, ami csökkenti a bélrendszeri rendellenességek, a divertikulózis, az aranyér és egyes daganattípusok előfordulását, elősegíti az inzulin szabályozását, és megkönnyíti a méregtelenítést.
  • Az almában lévő pektin az inzulinkiválasztás visszaszorításával csökkenti a koleszterinszintet.
  • Egy tanulmány azt mutatta, hogy heti öt alma fogyasztása csökkenti az olyan légzőszervi megbetegedések kockázatát, mint az asztma.
  • A kínai orvoslás szerint az alma erősíti a szívet, hidratálja a tüdőt, csökkenti a nyáktermelést és növeli a testnedvek mennyiségét.
  • Az almaecet segít a vesekő megelőzésében.
  • Az alma napi fogyasztása a bőrbetegségek előfordulását is visszaszorítja.
  • Egy brazil tanulmány szerint azoknak a nőknek, akik étkezések előtt elfogyasztottak egy almát, 33 százalékkal többet sikerült leadniuk testsúlyukból, mint az almát nem fogyasztóknak.
  • Egy almában csupán 50–80 kalória van, és nem tartalmaz zsírt vagy nátriumot.
  • Az alma tele van C-vitaminnal, A-vitaminnal és flavonoidokkal, ezenkívül kis mennyiségben foszfort, vasat, valamint kalciumot is tartalmaz.
  • Az almából káliumot is bevihetünk a szervezetünkbe, ami jót tesz szívünk egészségének.
Hogyan használhatjuk ki legjobban az alma hatását?
Az almát héjastul érdemes fogyasztani, hogy a lehető legtöbb tápanyagot bevigyük a szervezetünkbe (a C-vitamin és az A-vitamin nagy része is a héjában található). A környezetvédelmi szervezetek vizsgálata szerint azonban az alma a növényvédő szerekkel legszennyezettebb gyümölcs. A nem bioalmákat gyakran viaszozzák, ami nem emészthető. Lehetőleg vásároljunk bioalmát, vagy ha ez nem lehetséges, fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, esetleg hámozzuk meg.
Figyelmeztetések
Az almamag nagy adagban mérgező, ezért terhes és szoptató nőknek, valamint gyermekeknek nem ajánlott.
Az almalé-koncentrátum tele lehet arzénnal, ha nem bio alapanyagból készült.


Forrás: http://magyarszo.com  Gyógykalauz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése