2012. január 26., csütörtök

Az árpa jót tesz a szívnek

Az árpa a búza mellett az egyik legősibb gabonafajta, már a kőkorszaki leletekben is megtalálható. Ebből készítették a kenyerek java részét és a kását, alapélelem volt a bibliai ember számára. Igen gazdag keményítőben, fehérjékben, cukrokban, vitaminokban és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, szilícium, vas).

Az árpa nagyon könnyen emészthető és igen tápláló, kellemes, szelíd ízű gabona. Számos olyan kedvező hatással rendelkezik, amely megszokott táplálékainkra nem mindig jellemző. A teljes árpa gazdag nyomelemekben, s ezek elengedhetetlenek a normális szív- és agyműködéshez. Rendszeres fogyasztása segít megelőzni a székrekedést, javítja a bélműködést, így csökkenti a bélproblémákat.


Megfigyelték, hogy azokon a tájakon, ahol az árpa, akár gabona, akár liszt formájában főételként szerepel, ott kevés szívbeteg van. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az árpa jót tesz a szívnek, s ezt a kutatások is igazolták. Egy vizsgálatban több héten át naponta háromszor árpás ételt adtak a résztvevőknek és a vér koleszterinszintjének 15 százalékos csökkenését tapasztalták. Csak a teljes őrlésű árpaliszt hatásos.

Az árpaétel fogyasztása szervezeten belül a sejtépítést is serkenti. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően jól alkalmazható bélrendszeri, vér- és légzőszervi gyulladások megelőzésében, gyógyításában. Méregtelenít, ásványi anyagokkal tölti fel szervezetünket, erősíti a csontrendszert.

Könnyű emészthetősége ideális étellé teszi kisgyermekek, idős, legyengült szervezetű, beteg emberek számára. A helyesen elkészített árpát jól feldolgozza a szervezet, de ahhoz, hogy a tápértéke és emészthetősége maximális legyen, hántolatlanul és hőkezelt formában, illetve csíráztatva fogyasszuk.

A magokat felhasználás előtt alaposan mossuk meg, majd háromszoros vízmennyiségbe áztassuk be legalább hat órára, de legjobb egy napra. Főzés előtt ismét öblítsük le, és főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig, majd lefedve, a közepesen meleg sütőben hagyjuk dagadni (maximum fél-, egy órát). Célszerű lágy vizet használni, szűrt vizet például, mert ezzel jelentősen rövidül a főzésidő.



Forrás: STOP/diéta&fitnesz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése