Az árpa nagyon könnyen emészthető és igen tápláló, kellemes, szelíd ízű gabona. Számos olyan kedvező hatással rendelkezik, amely megszokott táplálékainkra nem mindig jellemző. A teljes árpa gazdag nyomelemekben, s ezek elengedhetetlenek a normális szív- és agyműködéshez. Rendszeres fogyasztása segít megelőzni a székrekedést, javítja a bélműködést, így csökkenti a bélproblémákat.
Az árpaétel fogyasztása szervezeten belül a sejtépítést is serkenti. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően jól alkalmazható bélrendszeri, vér- és légzőszervi gyulladások megelőzésében, gyógyításában. Méregtelenít, ásványi anyagokkal tölti fel szervezetünket, erősíti a csontrendszert.
Könnyű emészthetősége ideális étellé teszi kisgyermekek, idős, legyengült szervezetű, beteg emberek számára. A helyesen elkészített árpát jól feldolgozza a szervezet, de ahhoz, hogy a tápértéke és emészthetősége maximális legyen, hántolatlanul és hőkezelt formában, illetve csíráztatva fogyasszuk.
A magokat felhasználás előtt alaposan mossuk meg, majd háromszoros vízmennyiségbe áztassuk be legalább hat órára, de legjobb egy napra. Főzés előtt ismét öblítsük le, és főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig, majd lefedve, a közepesen meleg sütőben hagyjuk dagadni (maximum fél-, egy órát). Célszerű lágy vizet használni, szűrt vizet például, mert ezzel jelentősen rövidül a főzésidő.
Forrás: STOP/diéta&fitnesz
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése