A nemez kiváló szigetelőanyag – gondoljunk csak a
jurtákra, de ezt a jó tulajdonságát kisebb méretben is kihasználhatjuk.
Egy saját kezűleg nemezelt bortartóval felszerelkezve bátran
piknikezhetünk a szabadban forró nyári estéken is, mert italunk biztosan
nem fog túl hamar felmelegedni. Hasonló módszerrel persze más, kisebb
tárgyakat is alkothatunk.
|
A
háztartásokban többnyire megtalálható tárgyakon nemezeltük különböző
formájú tárolóinkat. Üdítős- vagy ecetes palackok, tusfürdős és
hajlakkos flakonok mind alapjai lehetnek az üreges nemeztárgyaknak. A
tömörödés miatt a kész nemez mindig kisebb lesz, mint a formázáshoz
használt alap! Alapanyagként ausztrál gyapjút használtunk. A bortartóhoz
érdemes egy másfél literes üdítős palackot választani. Tekerjük be
buborékos fóliával, amit szorosan kössünk is körbe vékony zsineggel.
Burkoljuk vékony gyapjúrétegbe a flakont, egyenletesen, hogy egyforma
vastagságú legyen. Simogassuk össze szárazon, hogy a rétegek kissé
összetömörödjenek. Oldjunk fel szappant forró vízben, és ezzel locsoljuk
meg. Csomagoljuk be a hengert a nejlonba, jó szorosan, és először
lassan, nyomás nélkül, majd erősebben görgessük ide-oda. Öt-tíz perces
tömörítés után vegyük ki a nejlonból, és simogassuk tovább. A borítás
érezhetően elkezd tömörödni, és egyre inkább felveszi az üveg formáját.
Igazítsuk el a nemezborítást, majd éles kisollóval vágjuk ki a tetejét
ívesen, de ne teljes körben! Legalább 4 cm-es szakasz maradjon meg, ami
majd a fedőt tartja. Óvatosan vegyük le a nemezborítást a palackról.
Nyomjuk meleg vízbe, és csavarás nélkül nyomkodjuk ki belőle a szappant.
Tekerjük fel a tokot jó szorosan, gyúrjuk meg minden irányból, de
időnként nyúljunk bele a hengerbe, mert könnyen összenemezelődhet a
belseje. Amikor a nemez elég tömör, s felülete mindinkább az elefánt
ráncos bőrére hasonlít, a kezünkre húzva simogassuk formára. Nyomjuk
meleg vízbe, és most már egészen bátran gyűrögethetjük is. Tegyük bele
az üveget és húzogassuk formára, ha szükséges, majd hagyjuk ezen
megszáradni. Egészen más formájú tárolót kapunk, ha a nemezelt burkot
nem a tetején, hanem hosszában, az oldalán vágjuk fel, méghozzá
cikcakkvonalban. Az evőeszköztartó alapjául egy nagyobb habfürdős flakon
szolgált. Miután kivettük a burokból, ezt is gyúrogassuk minden
irányból, de a vágott széleket mindig igazítsuk középre, hogy egyformán
tömörödjenek.
Forrás: www.praktika.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése