2012. augusztus 4., szombat

A gyermekek és az úszás

Az úszás az egyik leghatékonyabb mozgásforma, amely azonkívül, hogy a legtöbb izomcsoportot egyszerre és alaposan megmozgatja, az erőt, az állóképességet és a rugalmasságot is fejleszti. Ám nemcsak a test izomzatát dolgoztatja meg, hanem az egész szervezetre is pozitív hatást gyakorol. Szakemberek szerint a test megfelelő kondíciójának és az egészségnek a megőrzésére nincs jobb módszer a rendszeres vagy a rekreatív jellegű úszástól. Az úszás során az oxigénfelvétel és -felhasználás egyensúlyban van, ezáltal javul a tüdő, a szív és a keringési rendszer teljesítőképessége. Ezért ez az aktivitás – kortól és nemtől függetlenül – mindenkinek ajánlott. Ám ahhoz, hogy egészségügyi szempontból valóban pozitív hatást érjünk el, meg kell tanulni helyesen úszni.


Mint azt Varga Marika úszásoktató is mondja: Az úszás olyan alapvető aktivitás, amit mindenkinek el kellene sajátítania, hiszen ahogy megtanultunk futni, kerékpározni, úgy ajánlatos valamennyiünknek úszni tudni. Marika több mint 20 éve foglalkozik a gyerekekkel, professzionális edzőként válogatott sportolókkal is dolgozott. Jelenleg az Újvidék Úszóklub tagjaként kisgyermekek részére tart úszásoktató tanfolyamot.
A legjobb sport
Az úszás általános hatásaival talán mindenki tisztában van, mégis miért jelentős a fiatal korosztály számára?
Nincs még egy ilyen aktivitás, amelynek során szinte minden izomrészt használunk, legyen szó akár gyermek vagy felnőtt úszóról –, hiszen úszáskor még az ujjainkban levő izmokat is teljes egészében megmozgatjuk. Egyre nagyobb a különböző testtartási gondokkal küzdő gyermekek száma, akik az orvos által rendelt terápia részeként jönnek úszni. A kicsik még fejlődésben levő csontozatára és ezáltal a helyes testtartásuk kialakítására a legjobb sport az úszás, hiszen a tartási rendelleneségek és a légzési nehézségek leginkább az úszással javíthatók. Emellett pedig köztudott, hogy a gyerek kiskorában tanul a legtöbbet, és ha valamit rosszul sajátít el, azt már később kijavítani nagyon nehéz, szinte lehetetlen. Így van ez az úszással is, ezért fontos, hogy már gyermekkorukban elsajátítsák az úszáshoz szükséges alapvető mozdulatok helyes technikáit.
Hány éves kortól fogva lehet megtanítani a gyereket úszni?
Erre nincs külön szabály, az 5 éveseké az a korosztály, amely már érett arra, hogy megtanuljon úszni. Ebben a korban a gyerek képes végrehajtani egy adott feladatot még akkor is, ha neki igazából máshoz lenne éppen kedve, és képes úgy kontrollálni a mozgását, hogy pontosan végrehajtsa a számára megadott mozdulatsort. Egyébként nagyon sok függ attól is, hogy milyenek a pici első tapasztalatai a vízzel. Ha fél a víztől, akkor nehezen lehet vele dolgozni, ha pedig szereti, akkor nincs gond.
Leküzdhető a víztől való félelem?
Az úszásoktatás a vízhez szoktatással kezdődik kisebb-nagyobb létszámú csoportokban, így mindenki bátorságot gyűjthet a vízben való biztonságos mozgáshoz. A vízben különböző játékokat játszunk, amelyek által a gyerekek könnyen felszabadulnak. Van, akinek kevesebb, van, akinek több időre van szüksége ahhoz, hogy feloldódjon, megbarátkozzon az úszással, és leküzdje a félelmet.
A 3–5 évesek esetében a szülő együtt van a gyermekével a medencében. Ebben a korosztályban még nem tanulnak meg úszni, mert a mozgásukat nem tudják úgy koordinálni, hogy szabályos úszási technikákat alkalmazzanak, de olyan biztonságot sajátíthatnak el a víz felett és alatt egyaránt (megtanulnak feküdni a vízen, lemerülni, helyesen lélegezni a vízben stb.), melyeknek köszönhetően később különösebb nehézségek nélkül megtanulhatnak szabályosan úszni.
Mennyi időre van szükség, hogy megtanuljanak úszni?
Ez gyerektől függ, egy tanfolyam egy hónapig tart, hetente háromszor van óránk. A kisebbeknek általában nem elég ez az 1 hónap, 2-3 hónapig is járnak, amíg megtanulnak úszni, míg a 6-7 évesek 1 hónap alatt egészen sikeresen el tudják sajátítani az alapokat.
Miután megtanulnak úszni, általában folytatják a tanfolyamot, mivel ez alatt a havi 12 óra alatt csak az alapot sajátítják el, esetükben az úszás még nem biztonságos, hogy nehéz helyzetekben fel tudják találni magukat. A szülők többsége éppen ezért járatja tovább a gyereket tanfolyamra, hogy megismerje a technikákat is: először az alap-, majd a gyors technikát, ezután a hátúszás, majd a mellúszás következik, végül a pillangóúszás.
Sohasem késő
Mikor nem ajánlatos úszóiskolába küldeni a gyereket?
A sporttörvény értelmében a szülők szakorvosi igazolás nélkül nem írathatják be a gyereket úszásra. Tehát még mielőtt bármilyen szinten elkezdenének foglalkozni vele, kötelező sportorvoshoz vinni a gyereket, aki felméri, hogy egyáltalán foglalkozhat-e úszással, és milyen intenzitással. Ha bármilyen problémája van a kicsinek, a szülő köteles arról értesíteni az oktatót.
Mit tanácsolna a szülőknek, mire figyeljenek oda?
Az a legfontosabb, hogy a szülő megtanítsa a gyermekét: ne féljen a víztől, és ne erőltessen semmit! A tanfolyamon azonnal kiderül, ki az, aki nem fél, és szeretetből csinálja. Ha a kicsi nem akar bemenni a vízbe, akkor nem kell kényszeríteni. Sokan azt gondolják, hogy majd a tengeren minden könyebben megy, és ott megtanulnak úszni. Egyáltalán nem muszáj, hogy így legyen. Otthon hagyjuk játszani, pl. eresszünk több vizet a kerti medencéjébe, ültessük bele, adjunk neki egy pingponglabdát, hogy fújja a víz felszínén! Ez nagyon jó légzési gyakorlat, hagyjuk, hogy az arcával egy kicsit lemerüljön stb. Sokan követnek el hibát azzal is, hogy amikor meg akarják tanítani a gyereket úszni, úszógumit és karúszót is adnak rá, ezzel túlzásba viszik a segítséget. Természetesen az egészen picik esetében megengedett mindez, az idősebbek azonban, ha már szükségük van valamire, akkor inkább csak a karúszót használják, mert azzal sokkal jobban érzik, mit csinálnak a vízben, vagy kis fekvőszivacsokat alkalmazzunk, amelyekre ráteszik a felsőtestüket, és akkor a lábukkal mozoghatnak.
Meddig nem késő megtanulni úszni?
Sohasem késő. Korábban a felnőtt korosztály részére is tartottunk úszásoktatást egyesületünkben, de kénytelenek voltunk megszüntetni ezeket a csoportokat, mert nem voltak kifizetődőek. De ami a gyermekeket illeti, nagyon nagy az érdeklődés az úszás iránt, és sajnos helyszűke miatt időnként megtörténik, hogy az úszóegyesület nem tud fogadni minden gyereket. A tartományi székvárosnak kevés medencéje van ahhoz, hogy minden igénynek eleget tudjon tenni. Egy oktatónak legfeljebb 15 tanítványa lehet, hogy felelősségteljesen és figyelmesen tudja végezni munkáját.
A gyerekeken kívül külön programot dolgoztak ki a középiskolás, egyetemista korosztály részére is, amely tud úszni, de szeretné elsajátítani a helyes úszótechnikákat. Ezenkívül pedig a hölgyek részére már néhány éve sikeresen működik az aquarobik, a középkorú hölgyeknek pedig a rekreatív úszás – mondta végezetül Marika.
Rekreatív úszás
A szervezet számára ideális az úszáshoz a 25–26°C-os víz, míg a gyerekek esetében a 28°C-os. 22 fok alatti hőmérséklet nem ajánlatos, kivéve, ha valakinek a szervezete már kicsi korában megszokta a hidegebb vízet, pl. hegyvidéken élők esetében. Mindenféleképp ajánlatos azért kikérni az orvos véleményét, mielőtt e mellett a testmozgás mellett döntünk, hogy egészségügyi állapotunk függvényében megfelelő intenzitással és mértékkel úszhassunk.
A szakemberek szerint a kora délelőtti órákban a legjobb úszni, ekkor a leghatékonyabb.
Úszással megelőzhető
  • A gerincre nehezedő hátizsák a gyermekek még fejlődésben levő csontozatára olyan hatást gyakorol, melynek következtében tartási rendellenességek, gerincferdülés alakulhat ki. Erősebb vázizomzat kialakításával segíthetünk gyermekünknek a helyes testtartás beállítására, és erre a legjobb sport az úszás.
  • A tölcsérmellkas (fiúknál 2-szer gyakoribb, mint a lányoknál, enyhe esetben csak szépséghibának számít, súlyosabb esetben légzési nehézséget is okozhat) leginkább az úszással javítható, illetve teljesen megszüntethető.
  • Asztmás betegeknél egyre gyakoribb gyógyító sport. A tüdő kondicionálása számukra elengedhetetlen, ezért az úszást javasolja minden orvos, mint ahogy a legtöbb légúti megbetegedésnél is.
  • A legtöbb veleszületett vagy szerzett mozgásszervi betegségek kezelésénél ajánlott az úszás.
Forrás: magyarszo.com/fex.page:2012-08-03_A_gyermekek_es_az_uszas.xhtml

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése