2013. január 14., hétfő

Miért együnk lencsét?

Léteznek megszakíthatatlan szokások, melyek nemzetek között, vagy akár országon belül is eltérnek egymástól. Számunkra az újévi lencselakoma egyike ezeknek a tradícióknak. Persze nem árt, ha tudjuk, hogy nem csak a következő év gazdag napjainak reményében érdemes fogyasztani az Ázsiából érkezett hüvelyest.


Vegáknak ajánlva
A lencse igazán pozitív tulajdonságokkal lett megáldva, ezért gyakori fogyasztása jó hatással van a szervezetre. A vegetáriánus életmódot folytatóknak különösen ajánlott ez a csemege, mivel sok olyan tápanyagot tartalmaz, melyet más forrásból nem, vagy csak nehezen lehet pótolni. Fehérjetartalma mellett energiatartalma sem csekély, így a diétázóknak viszont érdemes elkerülniük a lencsés ételeket. Ugyanis nemcsak a szénhidrát, de a nyerszsír is nagy értékben megjelenik benne.
Hüvelyesek között ő az úr
Míg a bab és a borsó esetében előfordul, hogy hüvellyel együtt vásárolják, a lencse legtöbbször szemezve érkezik meg otthonunkba. Ezek az apró magok pedig nagy mennyiségű aminosavat rejtenek magukban, mellyel szintén megelőzik más hüvelyes rokonát a lencsének. Emellett könnyebben fel tudja dolgozni a szervezet az elfogyasztott lencsét a babnál vagy a borsónál.Viszont puffaszt, tehát aki érzékenyebb a szelekre, módjával egye.
Jól bevált csemege
Hazánkban a hosszú idő óta termesztett és fogyasztott lencsének több fajtája ismert, melyeket méretük és színük alapján csoportosítunk. A lencseszemeket megfigyelve létezik kis-, közepes- és nagyméretű. Érdekesség, hogy elkészítés és fogyasztás szempontjából a kisebb szemű lencse a kedvező, mégis többnyire a nagyobb magokat vásárolják. Színét tekintve a legelterjedtebb a szürkés-barna lencse, de emellett zöld és vörös árnyalatú változataival is találkozhatunk.
Ezerarcú
Nálunk főként leves és főzelék formájában jelenik meg az étlapon vagy az asztalon, de kultúránként eltérő felhasználási módjai is ismertek. Angliában és Indiában például őrölt formában liszttel keverik össze, majd abból lepény jellegű ételeket készítenek. Más európai országban pedig gyakori köretként, vagy salátaként tálalják. Nem csak felhasználási módban, színeiben is eltér a nálunk ismert lencséhez képest a külföldön beszerezhető fajtája. Sárga, narancs és fekete színei mind előfordulnak.
Szilveszterkor és utána
Míg a lencse legendás ereje újévkor szerencsét hoz, az év többi napján egészséget. A szemeink számára hasznos A-vitaminban gazdag, illetve bővelkedik B1- és B2-vitaminban is. Ezen kívül kálium-, vas- és cinkforrása a szervezetnek. Tehát nem árt, ha havonta többször lencsét csemegézik a család.

Forrás: napidoktor.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése