2009. szeptember 17., csütörtök

... a szép álom titkairól


A jó alvás három emberből csak kettőnek adatik meg. Hogy ne szenvedj az egyik legújabb generációs betegség, a kialvatlanság tüneteitől, fogadd meg tanácsainkat!
Szép álmokat, aludj jól – hányszor kívántunk már magunknak, illetve másoknak jó éjszakát... Tudtad, hogy a jó alvás élménye mégis bizony csak keveseknek adatik meg? Minden harmadik ember alvászavarokkal küzd – az orvostudomány nagyjai állítják is: hamarosan ez lesz az egyik legsúlyosabb generációs betegség. Igen, nem aludni nemcsak fárasztó, hanem egészségtelen is. A túl kevés, vagy nem megfelelő minőségű pihenés ugyanis nem csak a másnapi munka rovására megy. Az átvirrasztott éjszakák bizony a szervezetet is komolyan támadják. Legyengítik az immunrendszert, amelynek eredményeképpen sokkal hajlamosabb vagy arra, hogy megbetegedj.

Plusz: nemrégiben kimutatták, a nem alvás hizlal. Ha keveset pihensz, nem marad elég ideje a szervezetednek a méregtelenítésre. Ráadásul a kialvatlanság stresszhormonokat szabadít fel. Viszont ha idegesek vagyunk, evéssel nyugtatjuk magunkat, ez pedig felesleges kilók formájában jelenik meg... Hogy még véletlenül se kerülhess ilyen helyzetbe, alvásszakemberek segítségével összegyűjtöttük számodra a legjobb tippeket, hogy ne csak elaludni tudj, hanem valóban jól is aludj. Ha tehát kisebb alvázavarokkal küzdesz, gyakran fölriadsz éjszakánként, vagy egyszerűen csak felületesen alszol, fogadd meg tanácsainkat, és meglátod, pihenten ébredsz majd, és újra jól indulnak a napjaid! Vágj hát bele bátran!

VEDD VISSZA A TEMPÓT!

Az álmatlan éjszakáról sokszor a zaklatott idegrendszer és a stressz tehet, de az ágyban forgolódást a híradóban látott rossz hírek is okozhatják. Ezért lehetőleg ne erre a műsorra próbálj elaludni… Ugyanígy kerüld az agresszív filmeket, horrorokat is. És nehogy azt hidd, hogy csak a televízió árthat: egy izgalmas könyv is túlpörgethet lefekvés előtt. Mielőtt nyugovóra térsz, mindenképpen szánj egy kis időt arra, hogy harmóniába kerülj önmagaddal! Tisztítsd meg a gondolataidat, relaxálj, végy egy kád forró fürdőt – szó szerint mosd le magadról a nap problémáit. És nehogy elfeledd: szex után az alvás is édesebb. Ennek híján a meditáció és a relaxációs masszázs is segíthet, a jóga és a tajcsi pedig több mint stresszcsökkentő mozgásforma.

Tipp
A rendszeres testmozgás fontos, ugyanakkor vigyázz: a lefekvés előtti három órában már ne hajtsd túl magad, hiszen az edzés után nincs lehetősége a szervezetednek, hogy lehűljön, elernyedjen. Már a késő délutáni órákban is kerüld az intenzív sportokat, ha csak teheted, időzítsd reggelre az aerobikedzést. Ezzel te is jól jársz, hiszen tested is ebben az időszakban a legéberebb.

AZ IDŐZÍTÉS SZEREPE

A pihentető alvás alfája és omegája a lefekvés és a felébredés jól megválasztott időpontja. Ha azonos időben alszol el és kelsz fel, a biológiai órád is jelezni fog – beprogramozza ugyanis saját magát. Ha azonban más és más időpontokban kényszeríted alvásra szervezetedet, az működése is felborul. Hidd el, utóbbi állapotot egy jó erős kávé ideig-óráig képes orvosolni. Ráadásul jó, ha tudod: akkor sem teszel magaddal, ha későn kelsz fel, mert ez elnehezíti a testet és a szellemet. Míg ha korán pattansz ki az ágyból, dinamikus leszel!

Tipp
Igen, valóban, a lustálkodás mennyei tud lenni! Mi mégis arra biztatunk téged, hogy miután felébredtél, azonnal perdülj ki az ágyból, lélegezz mélyeket, nyújtózkodj, majd kezdj bele a mindennapi teendőidbe. Ellenkező esetben agyad összekapcsolja az éberséget és az ágyat. Ugyanezen okból kifolyólag ne egyél ágyban, és a laptopodat se cipeld be oda. Dolgozni enni az asztalnál kell! Napközben se szunyókálj, mert bár jól tud esni egy kis szieszta, csökkenti az éjszakai alváskészséget.

Forrás : www.maximanet.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése