2009. szeptember 18., péntek

... a szobanövényekről

A szobanövények nyugtató zöld színe, változatos leveleik látványa jó hatással van a lelkünkre. Ennél többet is tudnak: megóvnak a mérgektől! A lakás levegőjében sok olyan anyag található - a gáztűzhely működésekor keletkező nitrogén-dioxidtól a poratkáig -, ami irritálhatja a légutakat, vagy más, olykor súlyos allergiás tüneteket okozhat.

A formaldehid is ezek közé tartozik, ráadásul olyan káros anyag, amelyik nagy mennyiségben fordul elő a modern kor lakótereiben. Ez a vegyület nagyrészt a fűrészporból és faforgácsból préselt lapokból gyártott bútorból vagy a parkettából párolog ki, mivel készítésüknél formaldehidgyanta alapú anyagot használnak. Egyes tapétákat is kezelnek ezzel az egyáltalán nem ártalmatlan vegyülettel. Aki érzékeny rá, annál heves allergiás reakciót vált ki már a szobában való néhány perces tartózkodás is.

Egy élettani hatásokat vizsgáló kísérletsorozat közben derült fény arra, hogy a szobanövények rövid idő alatt ennek a vegyületnek akár a nyolcvan százalékát is kivonják a zárt helyiség levegőjéből.

Az is érdekes, hogy a növények nappali "teljesítménye" sokszorosa az éjszakainak. A világos időszakban ugyanis a leveleken található gázcserenyílásokon át zajlik a légtisztító "munka", míg éjjel bezárulnak a rések, s csak a növény talajában és gyökérrendszerében tenyésző mikroorganizmusok dolgoznak. A légtisztítás hatékonysága természetesen arányos a levelek és a cserép - vagyis a növény föld alatti részének - méretével. Így aztán díszítsük bátran a lakást zöldnövénnyel, testünk és lelkünk épülését szolgáljuk vele.

Forrás : stop.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése