2010. június 5., szombat

Vajon fáj a gyerekeknek, amikor nőnek?


Amikor próbáljuk megfejteni a gyerekünk viselkedését, gyakran a legkézenfekvőbb magyarázatra nem gondolunk.
Miért ébrednek fel a kisgyerekek kora reggel, miközben a tinédzserek akár délig is alszanak?
A gyerekeknek és a tinédzsereknek mintegy tizenkét óra alvásra van szükségük. Így az öt éven aluliak, akik este hét óra körül bújnak ágyba, reggel hétkor már talpon vannak. Viszont a tinédzserek ritkán fekszenek le éjfél előtt, így ők dél előtt nem is kerülnek elő a szobájukból. Vagyis egyáltalán nem alszanak többet, csak nem akkor, amikor a felnőttek szeretnék.

Miért szeretnek a fiúk autóval/mozdonnyal/játék karddal játszani, míg a lányok babával?
Ha próbaképpen a fiúknak babát adunk játszani, biztos, hogy rövid időn belül valami harc résztvevői lesznek. A kislányok ugyanis általában játék közben is az édesanyjuk tevékenységeit másolják, míg a fiúk a filmek szuperhőseit és karaktereit használják modellként.

Miért osztoznak meg nehezen bármin a gyerekek?
Az osztozni tudás tanulható képesség, ezért hasznos óvodába járatni a gyerekeket, ahol kénytelenek szembesülni vele. Rádöbbennek, hogy ez az egyik módja a barátok szerzésének. Nem könnyű nekik, de fontos korán megtanulniuk, hogy az osztozás a társadalmi együttélés elengedhetetlen feltétele. Némi bátorítás eredményeként a legtöbbjük belerázódik.

Miért olyan féktelenek a gyerekek?
Egyrészt így engedik ki a gőzt. Másrészt elsajátítják, hogy miként lehetnek hatással egymásra a többi gyerekkel, miként illeszkedhetnek be a környezetükbe. Számukra a rohangálás és a játék a tanulás élvezetes módja.

Miért alszanak olyan nyugtalanul a gyerekek?
Alvás közben a gyerekek többször kerülnek a gyors szemmozgás fázisába, mint a felnőttek, amikor közelebb vannak az ébrenléthez, mint mélyalvásban. Ebben az időszakban sokat forgolódnak, és a legkisebb zajra is felébrednek - ezért tűnnek nyugtalannak.

Valóban fájdalmas a növés?
Igen, vannak gyerekek, akiknél jelentkezik a növési fájdalom. Ez éjszaka felébreszti őket, fájdalmat okoz a lábukban és olykor a karjukban, ráadásul dörzsölés hatására erősödik. Aztán reggelre nyomuk sincs a kellemetlenségeknek. De ügyeljünk arra, hogy ne minden fájdalmat azonosítsunk vele! Az ugyanis betegség jele, ha a gyerek sántikál, valamint a napközben sem szűnő fájdalomtól kelletlen és rosszkedvű. Ilyenkor azonnal forduljunk orvoshoz!
Forrás: stop.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése