2010. július 3., szombat

...adjuk meg a testünknek, amire vágyik

A testünk képességei és igényei időről időre változnak, ezért módosítanunk kell a testedzési szokásainkat is, hogy a mozgás valóban az egészségünket szolgálja.

20-as évek
Ebben az évtizedben még elsajátíthatunk sok sportágat, és a mindennapjaink elmaradhatatlan részévé tehetjük a testedzést. Ha most nem szokunk rá a rendszeres mozgásra, később már nehezen fog menni. Csak a tehetségünk és az ügyességünk szab határt annak, hogy mit próbálunk ki. Nem kell félteni magunkat a megerőltetéstől, ebben az életkorban a testünk a legnagyobb energiák mozgósítására képes, és a legjobban tűri a fáradtságot. De azért ne terheljük a végletekig, mert súlyos, sőt akár maradandó sérüléseket szerezhetünk, elsősorban a lábízületekben. Hetente háromszor 35-45 percet sportoljuk, s a mozgást mindig nyújtó gyakorlatokkal fejezzük be.

30-as évek
A hormonális változások hatására csökkeni kezd a csontok sűrűsége, lassul az anyagcsere, elvékonyodnak az izmok. Ez a folyamat rendszeres sportolással lassítható, és fontos a megfelelő táplálkozás is. Változatlanul tartsuk magunkat a heti háromszori sportoláshoz, s főleg izomerősítő gyakorlatokat végezzünk. Hasonló a hatása a lendületes gyaloglásnak is, ami 6 km/óra sebességet jelent. Ne feledkezzünk meg a keringési rendszert serkentő sportágakról se, így például az úszást cseréljük fel aerobikra. A jóga a hajlékonyságunkat segít megőrizni.

40-es évek
Folytatódik az anyagcsere-folyamat lassulása, ezért tovább kell csökkenteni a kalóriabevitelt, és folytatni a rendszeres mozgást. Az izomtömeg tovább csökken, míg az ösztrogén hormon termelésének hanyatlásával rohamosan felgyorsul a csontritkulás. A testgyakorlatok három célt szolgáljanak: a hajlékonyság megőrzését, az izomerősítést és a keringési rendszer serkentését. Nagy igénybevételnek már ne tegyük ki a szervezetünket. Fontos a felsőtest erősítése is, de ne akarjunk túl nehéz súlyokat megmozgatni.

+50-es évek
Nem kell felhagyni a rendszeres sportolással, de az intenzitásnak már szabjunk határt. Az úszás és a gyaloglás az egész szervezetet jó kondícióban tartja. Az erősítőgépeken végzett edzések segítik a csontok erősségét megtartani.

Forrás: stop.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése