2010. október 10., vasárnap

Alma, alma, piros alma...

Legértékesebb, ha héjával együtt, nyersen rágcsáljuk, de számtalan módon elkészíthető: nyersen lének facsarva, müzlibe, gyümölcssalátába darabolva, párolva, sütve, főzve, töltve, levesnek köretként, mártásnak és persze süteménynek is. 

Már a mitológiában is sok helyen találkozhatunk az almával: a megtermékenyülés, érzéki szerelem, és az eredendő bűn szimbóluma volt. Hazánk a legnagyobb területen és mennyiségben terjesztett, kedvelt gyümölcse, amiből végtelen számút tudunk külföldre és itthonra is eladni. Kora fajtái már július derekán ehetők, a későiek csak ősz végére érnek be.

Rágcsálj el egy vitaminbombát!

Az alma kivételes élelmiszer – rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot, és emellett igen kevés kalóriát tartalmaz. Épp ezért ideális segítség lehet, bármilyen fogyókúrát is alkalmazunk. Aki az alma-diéta mellett dönt, nemcsak a szép alakja, hanem az egészsége érdekében is igen sokat tesz.

Nagyon hatékony az emésztőrendszer karbantartásában is: szorulás esetén, nyersen fogyasztva, hasmenés esetén pedig megfőzve segít! Kedvenc fűszere, a fahéj, a citrom, a méz és a szegfűszeg.


Almás burgonyakrémleves

Hozzávalók:
1 db nagyobb burgonya, 1 db nagy, savanykás alma, 1 fej vöröshagyma, 1 marék reszelt sajt, kb. 7 dl zöldségleves, 1 dl tej, kevés tejszín, só, fehér bors, szerecsendió, vaj vagy olívaolaj


Elkészítés:
A hagymát vajon vagy olívaolajon (vajon finomabb) megpároljuk. Hozzáadjuk a meghámozott, magtalanított, felkockázott almát és burgonyát, néhány percig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a levessel, és fedő alatt puhára főzzük. Amikor már szét tudjuk nyomni a fazék oldalán a burgonyát, akkor hozzátesszük a reszelt sajtot, és addig kevergetjük, amíg a sajt felolvad. (Ez kicsit macerás dolog, ugyanis az olvadó sajt mindenben megkapaszkodik, ráragad. De csak türelem!) Amikor a sajt már elolvadt, rúdmixerrel az egészet pürésítjük. Tejet és tejszínt keverünk hozzá, hogy lágy legyen, és ilyenkor korrigálható még: ha túl sűrű, levessel hígítjuk, valamint ha szükséges még sózzuk, borsozzuk. Sajtos pirítóssal kínáljuk.

Almában sült libamáj

Hozzávalók:
20 dkg hízott libamáj, 8 szép alma, 5 tojás, 3 kávéskanál calvados, 3 dl tej, diónyi vaj, só, frissen őrölt bors


Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az almák kalapját levágjuk, majd egy kanál segítségével kivájjuk a belsejét úgy, hogy körben 1 cm hús maradjon. Kevés vajat teszünk mindegyik üregbe, sózzuk, borsozzuk, és a sütőben 5-7 perc alatt elősütjük az almákat.
Közben a libamájat apróra kockázzuk. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a májat, 2-3 percig még a tűzön hagyjuk, majd lehúzzuk. Turmixba öntjük, pürésítjük, közben hozzáadjuk a tojásokat és a calvadost.

Az almákat a sütőből kivesszük és megtöltjük a májas keverékkel. A kalapokat most nem az almákra, hanem melléjük tesszük. Visszatoljuk a sütőbe 30-35 percre. Tálaláskor a kalapokat az almákra tesszük, és még forrón kínáljuk.

Almás-szalonnás csirkemell

Hozzávalók:
3-4 csirkemell (filézett), 4-5 (jonatán) alma, 8 szelet bacon, 1 doboz tejföl, 15 dkg füstölt sajt, 2 dl tej, 2 gerezd fokhagyma vagy fokhagymakrém, só


Elkészítés:
A filézett csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, és sós, fokhagymás tejben egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap a szeleteket a tejből kivesszük, és papírtörlővel leitatjuk. Az almákat meghámozzuk, és almareszelőn lereszeljük. A sajtot egy másik tálkába szintén lereszeljük.

Egy tepsi alját kirakjuk a bacon csíkokkal. Erre kerülnek egymás mellé a hússzeletek. Rászórjuk az összes almát, és jól lenyomkodjuk. Meglocsoljuk a tejföllel, és megszórom a reszelt sajttal. Ezt is célszerű lenyomkodni egy kicsit, hogy valamennyire összeálljon. 180 fokos sütőbe tesszük (középre), és kb. 1 órát sütjük. A hús puha, a teteje aranybarna lesz. (Nem kell letakarni fóliával, nem ég meg a sajt.)
Burgonyapürével, vagy hercegnő burgonyával (burgonyapüré kis halmokba formázva, tepsiben megpirítva) igazi különlegesség, vendégvárónak kitűnő.

Alma-rántotta

Hozzávalók:
2 tojás, 1 dl tej, 1 db nagyobb alma, 1 evőkanál cukor vagy kávéskanál édesítő, pici olaj


Elkészítés:
Pár cseppnyi olajon megmelegítjük a durva reszelőn lereszelt almát (kb. 1-2 percig, nem tovább, mert levet ereszt). Ezután egy nagyobb bögrében összekeverjük a tojást, a tejet és a cukrot és ráöntjük az almára. Addig keverjük és melegítjük, amíg rántotta állagú lesz. Fahéjas porcukorral meghintve isteni finom. 

Forrás: www.nana.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése