2011. december 22., csütörtök

Ünnepkor sem kell zabálni

Karácsonykor enni kell, ez régi hagyomány, de míg korábban böjt előzte meg a nagyevést, addig ma inkább az alapozás, amely december elején kezdődik a Mikulás-csokikkal, mézes sütikkel, forralt borokkal. Mégis, ha eljön az ünnep, úgy pakoljuk meg a tányérunkat, mintha előtte hosszú hónapokig egy falatot sem ettünk volna.

Minden anyuka, nagymama, nagynéni és még a család ritkán főző férfitagjai is, akiknek éppen az ünnepi ételek a specialitásaik, elkészítik a mesterfogásaikat, szívüket-lelküket belefőzve az ételbe. Hogyan lehetne így akár csak egy fogást is kihagyni?!

Ugyanazt, de kíméletesen
Korántsem mindegy, miként készül az ünnepi étek. Ha a hagyományos, zsíros, bő olajban sült ételek között a legkönnyebb fogás a tejfölös, majonézes, burgonyás saláta, akkor előfordulhat, hogy már az ebéd után sem tudunk megmozdulni. De ha okosan válogatjuk a hozzávalókat és figyelünk az elkészítés módjára, elkerülhetjük a túlevést. 


A húsételeket kevesebb zsiradékkal, roston sütve, a panírt elhagyva is elkészíthetjük, s mellé tejföl helyett joghurttal dúsított burgonyapürét kínálhatunk, így még ha sokat is eszünk belőle, könnyebb érzéssel kelünk fel az asztaltól. Sőt, a töltött káposztát és a székelykáposztát is igazi egészséges fogássá alakíthatjuk, ha ügyelünk a zsiradék mennyiségére, kihagyjuk a füstölt szalonnát, helyette soványabb füstölt húst, mondjuk karajt vagy sonkát teszünk bele. Így még a fogyókúrázók is bátran szedhetnek belőle.

A sütemények elkészítésénél is cselezhetünk. A mák és a dió nagyon egészséges, bejglibe burkolva azonban már nem éppen diétás fogás - egy-két szeletet azért bátran lehet belőle enni, de sokkal kevesebb kalóriát tartalmaznak a gyümölcsös sütemények. És a desszertek közé tehetünk egy-két gyümölccsel teli kosárkát is.

Mit és hogyan vendégségben?
Néhány trükköt akkor is bevethetünk, ha vendégségbe megyünk, és nem akarjuk megsérteni a házigazdát, de azért a gyomorrontást is szeretnénk elkerülni. Menjünk sorba: a levesnél kerüljük ki a tésztát vagy a levesbetétet, vagy szedjünk belőle nagyon keveset. A főételnél, ha választhatunk, a natúr húsfélét együk, s ne a bő olajban sültet vagy a panírozottat. A köretből - burgonyából, rizsből - keveset tegyünk mellé, a savanyúságból, salátából viszont egy kicsit többet. A desszertből pedig éppen csak egy keveset kérjünk.

Együnk lassan, komótosan fogyasszuk el az ételt, így még ha kevesebb is van a tányérunkon, együtt fejezzük be az asztaltársasággal az étkezést, és elkerülhetjük az újbóli kínálást.

Akinek vigyáznia kell
A cukorbetegeknek és gyomorbetegséggel, fekéllyel, epeproblémával küzdőknek különösen ügyelniük kell, hogy elkerüljék a túlevést. Diabétesz esetén alapvető a folyamatos kontroll, így az ünnepek alatt is komolyan tartani kell a szokásos étkezési ritmust, és mérni a vércukorszintet. A gyomorbajban szenvedőknek elsősorban a puffasztó, zsíros ételeket, például a töltött káposztát kell kerülniük.

Ha mégis megtörtént a baj, arra cukorbetegeknél az ingadozó vércukorszint, gyomorfekélyeseknél, epebetegeknél a hasi görcsök, hányinger figyelmeztetnek. Utóbbiaknál kínzó, intenzív fájdalom léphet fel, ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert nem lehet tudni, hogy csak az irritációtól szenved a beteg, vagy komolyabb a baj, és elmozdult esetleg egy epekő.

Ha a cukorbetegnek rendkívül magas a cukorszintje, sok vizet kell innia, és ne egyen semmit, amíg nem rendeződnek az értékek. Ha azonban túl kevés a vércukra, ami azt jelzi, hogy túl kevés szénhidrátot vitt be, akkor a megfelelő mennyiségű szénhidrát elfogyasztásával hozhatja rendbe a problémát. Fizikai tünetek esetén azonban orvoshoz kell fordulnia. Problémát okozhat az is, ha az ünnepi hangulatban a beteg elfelejti bevenni a gyógyszerét vagy beadni az inzulint, ilyenkor persze azon nyomban pótolnia kell az előírások szerint. 



 

Forrás:  stop.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése