2013. január 14., hétfő

Miért van penész a lakásban?

A szakemberek szerint most van a penész szezonja. Leginkább azért, mert a hideg miatt bezárkózunk, adrága energia miatt kevesebbet szellőztetünk. A következmény: ideális körülmények a penész megtelepedésének a rejtett és befülledő zugokban.



A legfontosabb, hogy tudjuk: honnan is ered a penész. Véletlen balesetek - kiömlött víz, üdítő vagy egyszeri beázás - esetén ugyanis sikeresen megszabadulhatunk a penésztől, ha a kiváltó okok megszüntetése után az érintett falfelületet hígított hypóval tisztára töröljük.

Bonyolultabb esetekben, ha nem tudjuk, hogy valójában mi okozza a penészedést, vagy a tisztítás ellenére a probléma kiújulásával találkozunk, ajánlott szakszerű segítséget kérnünk.

A rejtett penész búvóhelyét a legnehezebb felfedezni. De ha sikerült, akkor közvetlenül a probléma forrásának helyén orvosolhatjuk a bajt.

Könnyen elképzelhető, hogy a magas páratartalmat kiváltó - és egyszerre párazáró tulajdonságú - műanyag beltéri falfestéket kell előbb-utóbb eltávolítani, vagy a külső falra helyezett bútorokat kell elhúzni a faltól, hogy a korábbi sötét zug folyamatosan szellőzhessen.

A penészgomba a magas páratartalom mellett különösen kedveli a hűvös, sötét zugokat, ezért érdemes a következőkben felsoroltakhoz hasonló helyeken elkezdeni a kutatást:
- a mosdó alatti részen és a kád mellett
- a szobanövények cserepeiben
- a konyhában, a mosogató mögötti területeken
- az ajtók, ablakok környékén

Nagyobb beavatkozást igényel, ha a gondot a ház külső falának rossz szigetelése okozza. Ezt semmiképpen sem ajánlott házilagosan orvosolni, mert az utólag elvégzett belső szigetelés ugyancsak a penészgombák megtelepedéséhez vezethet.


Forrás: STOP/Kiskegyed  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése