2010. február 15., hétfő

... a spárgáról

A jellegezetes aromájú, egészséges növény ritkán szerepel a magyar családok étlapján. Pedig nagyon finom, ráadásul rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz.
Nem lehet pontosan tudni, Európából vagy Ázsiából ered-e a spárga. Már az egyiptomiak és a rómaiak is megemlékeztek róla ránk maradt írásos feljegyzéseikben. Európában feltehetőleg már több ezer éve termelik és hasznosítják, egyes nemzetek díszítésre, mások táplálkozásra használták. A középkorban Nyugat-Európában kedvelt növény volt, egészen a 20. század elejéig azonban csak fehér változatát fogyasztották. Később fokozatosan elterjedt a zöld spárga is. Kecses formája miatt ezt a zöldséget több országban a fiatalság jelképének tartják. Ma már az egész földkerekségen termelik, legnagyobb tömegben a Földközi-tenger vidékén, ahol 8-10 fajtája ismeretes, ezek nemesített változatai az elődöknek.

Meghálálja a törődést

A termesztése körülményes, és csak rövid ideig, június közepéig lehet szedni. A hőmérséklettől függően akár napjában kétszer is szedhető. A sípok helyét a repedezett bakhát jelzi. A szedés alkalmával a bakhátakat kibontjuk, a spárgasípot a tövénél kitörjük, majd a földet gondosan visszaigazítjuk. A leszedett termést azonnal vízbe, vagy nedves papír, illetve rongy közé kell helyeznünk, hűvös helyre tennünk. A rendkívül lédús, zsenge termés ugyanis máskülönben egy óra alatt megfonnyad. A zöld spárgánál a szedés egyszerűbb, mivel ott nincs bakhát-készítés, a sípok jól láthatók. Nem szabad megvárni a szedéssel, hogy a hajtás vége kinyíljon. A zöld spárga ugyan valamivel lassabban fonnyad mint a fehér, de azt is célszerű gyorsan hűvös és párás helyre szállítani. A spárga az ültetése utáni negyedik évben hozza meg első igazi termését. Szezonja áprilistól júliusig tart. Színe attól függ, hogy érettségének mely szakaszában szüretelik. Legnépszerűbb a zsenge fehér spárga, amely még nem bújt ki a földből. Megnőve a spárga a napfény hatására zöld színűvé válik, íze erőteljesebb lesz.

Gyógyulni vágyóknak

- Ez az egyik legegészségesebb növény, fogyókúrázók is bátran ehetik. Száz grammjában mindössze 14 kalória van. Rengeteg C- és E-vitamint, A-provitamint és folsavat tartalmaz.
- Rendszeres fogyasztása jó hatással van a bőrre. Csökkenti a pattanások és az ekcéma kialakulásának esélyét, véd a ráncosodástól.
- B-vitamin- tartalma segít a haj és köröm egészségének megőrzésében.
- Vízhajtó hatással bír, ezért fogyasztása a vesegondokat is enyhítheti.
- Lúgtartalma miatt mindenki számára ajánlatos, helyreállítja ugyanis a vér egészséges sav-lúg egyensúlyát.
- Folyamatos használata csökkentheti vagy akár meg is szüntetheti a reumatikus fájdalmakat és a köszvényt.
- A nyers spárga lé vesekő kioldására is alkalmas. Ne feledjük azonban, hogy a spárga lé erős szer, naponta háromszor fél decinél többet nem szabad fogyasztani, azt is más lével kell kevernünk.

Miről ismerhető fel a friss spárga?

Vásárláskor ügyeljünk, hogy friss zöldséget vegyünk. Nyomkodjuk meg a tövét, ha sárgás lé folyik belőle, megvehetjük. Hűtőszekrényben csak néhány napig áll el. Tekerjük nedves ruhába, akkor tovább eltartható.
Felhasználás előtt alaposan hámozzuk meg a növényt, máskülönben keserű lesz az étel. Forrásban lévő, enyhén sós vízben főzve 15–20 perc alatt puhul meg. Ha a vízhez kevés cukrot és kiskanálnyi vajat adunk, a spárga még ízletesebb lesz. Egy citromkarikát a főzővízbe téve garantáltan megmarad a zöldség színe. Ügyeljünk, hogy a szálak csúcsát ne lepje el a víz. Ezt úgy oldhatjuk meg, ha a spárgát csokorba kötjük, és állítva helyezzük az edénybe. Nem érdemes túlságosan erősen fűszerezni, hiszen ennek a zöldségnek jellegzetes aromája van. Tálalhatjuk mártással vagy sonkával, esetleg sültek mellé köretként.

Forrás: www.astronet.hu

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése